A nyárigumi-csere sürgősebb mint sokan gondolják!

A gumisok a vészhelyzet és a nemrég kihirdetett „kijárási korlátozás” ellenére is dolgoznak. A gumiszervizt biztonságos körülmények között lehet látogatni, a téligumi azonban már kockázatos lehet meleg időben, ezért ideje átszereltetni, járvány ide vagy oda.

Sajnos senki nem tudja megmondani, hogy meddig fog tartani a mostani helyzet, de valószínű, hogy hosszú hetekre, vagy akár hónapokra is így kell berendezkednünk. A harmadik otthon töltött héten már mindenki tudja és látja, hogy hova muszáj elmennie, és mi az, ami esetleg halasztható. És bár törvényi szabályozás a gumiabroncscsere határidejére vonatkozóan nincs, jobb ha mindenki tudja:

nem véletlenül maradhatnak nyitva a gumiszervizek a „kijárási korlátozás” alatt is, az egyre melegedő időben ugyanis biztonságosabb, ha nem a téligumit koptatjuk!

Lehet, hogy csak pár hónap múlva ér véget ez a rendkívüli helyzet, viszont addig is el kell menni a boltba, ki kell néha mozdulni egy kicsit a természetbe, hogy ne csavarodjunk be, és a legjobb mindezt kocsival, másoktól elzárta tennünk. A tavasz és a nyár biztosan nem fogja megvárni a járványhelyzet végét, ráadásul olyan tömeg lesz a vészhelyzet feloldásakor a gumisoknál, hogy biztosan mindenki bánna fogja, hogy nem lépett időben.

A gumiabroncs állapota kulcskérdés, ha biztonságos közúti közlekedésről beszélünk, ráadásul nemcsak az a fontos, hogy tavasztól nyárigumival közlekedjenek az autósok, hanem kiemelten fontos a felszerelni kívánt gumiabroncsok állapotának ellenőrzése is. A felelős autósoknak azt tanácsolják a szakemberek, hogy ne próbálják meg otthon, a garázsban elvégezni a gumicserét, hanem bízzák azt inkább a gumiszervizben dolgozó gumiszerelőkre.

A gumicserénél  a szerelők megvizsgálják a felnit és a nyárigumit egyaránt, keresik a fizikai sérülésekre utaló jeleket (horzsolások, vágások, szálszakadás, stb.) a gumin, és természetesen a felnit is átvizsgálják az esetleges peremsérülések, deformáció után kutatva. A szakszerű és biztonságos gumicseréhez ráadásul speciális gépekre van szükség, amelyek aligha érhetők el a legtöbbünknél, otthoni környezetben.

A gumiszerelők új szelepeket is raknak be a gumicsere alkalmával, ami azért fontos, mert a műanyag és a fémszelepek idővel ugyanúgy tönkremennek, nem is nagy költség kicserélni, de erre a legtöbben nem gondolnak otthon.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy kopott gumival veszélyes közlekedni. Rosszabbul teljesít vizes úton fékezés közben, és többször bizonyították már tesztekkel, hogy mennyivel rosszabbul teljesít a koptatott gumi a gyártól által javasolt 3 mm-es profilmélységnél.

Mi is azt javasoljuk, hogy mindenki időben menjen el gumit cseréltetni, ne várjon addig, amíg visszaáll az életünk a rendes kerékvágásba!

Vélemény, hozzászólás?