Corghi: a futómű-beállítás csúcsa

Sok autós elfelejti, vagy nem is tartja fontosnak a rendszeres futómű-beállítást, pedig komoly kiadásoktól óvhatja meg magát, ha időben észleli a problémát és szakszervizben végezteti el a mérést és a szükséges beállítást. A jó szerviz, a megfelelő szakemberek és a legjobb gépek megtalálása még nagyobb probléma. Ajánlunk egy csúcstechnológiájú berendezést, ami nemcsak gyors és pontos, de garantáltan tökéletes futóművet varázsol autónkra.

Miért kell a jó futómű?

Az autók futóműve, a benne lévő alkatrészek és a gumiabroncsok együttesen biztosítják a folyamatos kapcsolatot a gépkocsi és az útfelület között. Az úttest egyenetlenségei, kátyúi, valamint a folyamatos használat természetes módon igénybe veszik a futóművet, ami ezek miatt elállítódhat. A különböző ütések, rázkódások az alkatrészek és a gumi kopását, deformálódását okozhatják, ezek pedig negatívan hatnak az autó menetstabilitására, rontják az autó kormányozhatóságát és végül a gumiabroncsok, vagy az alkatrészek javításához, cseréjéhez is vezethetnek.

A jól beállított futómű csökkenti ezeket az igénybevételeket, végső soron pedig növeli az abroncsok élettartamát, teljesítményét, ezáltal az autó stabilitását. Fontos tehát a gumiabroncsok kifogástalan állapota és ezt úgy érheti el az autós, ha rendszeres időközökkel szakszervizben végezteti el a szükséges futómű beállításokat.

Futómű beállítás hagyományos módszerrel...

A futómű beállítását a szakszervizekben ma már modern eszközökkel végzik, de az autó előkészítéséhez és magához a méréshez emberi erőforrás szükséges, magyarul legalább egy szerelő dolgozik a berendezéssel.

A futómű beállításakor az autó feláll a szerelőaknára, vagy az emelőre, majd a beállítást végző szerelő manuálisan felhelyezi a gumiabroncsokra a kerékfogókat, amelyek a pontos mérés érdekében stabilan tartják a kereket. A felfogatóhoz tükrök is tartoznak, amelyek a lézeres mérőkészülékhez kellenek. Ezzel párhuzamosan beállítják kormány középállását is. A lézeres fej a tükrök segítségével méri be a kerekek állását, távolságait, eltéréseit. A mért értékeket azután összehasonlítják az autó gyári előírt értékeivel és ennek megfelelően elvégzik a beállításokat.

…és a Corghi szupergépével

Létezik azonban olyan futóműállító gép, amelyhez nem kell a szerelőnek manuálisan beavatkoznia. A Corghi Remo Compact Due a legmodernebb technológiának számít a futóműállítás területén, hiszen ez a világ első érintésmentes futóműállító gépe.

A berendezés emelőn és aknán egyaránt használható, gyors, pontos, ráadásul nemcsak a gumiabroncsok állásszögét méri, hanem a karosszéria esetleges deformálódását is. A lézeres adatbevitel teljesen automatikus és – a hagyományos berendezésekkel szemben – nem szükséges hozzá a kerékfogók használata. Előnye továbbá, hogy korlátlan adatbankkal rendelkezik, amelyben az ügyfél autójának korábban mért adatai tárolhatók és a későbbi beállításoknál bármikor visszakereshetők, sőt az autó adatait QR-kód segítségével be lehet tölteni.

A futómű beállításnál a szakemberek mindig beállítják a gumiabroncsnyomást is, a művelet előtt pedig kézi átvizsgálás is történik, ahol ellenőrzik, hogy nincs-e cserére szoruló alkatrész.

Mit tapasztal az autós, ha rossz a futómű?

A futómű hibáinak, vagy helytelen beállításának több olyan jól felismerhető jele van, amit egy átlagos autós is könnyen beazonosíthat. Mik lehetnek ezek a jelek? Például, ha a gumiabroncsok egyenetlenül kopnak, ha az autó vezetés közben valamelyik irányba húz, ha fékezéskor rázkódik az autó, vagy ha a kormány nehezen áll vissza a középállásba.

Gyanakodni kell a futómű elállítódására akkor is, ha kanyarodás közben visító gumizaj hallatszik, ha alul-, vagy felülkormányzott az autó, illetve ha kopogó, búgó hangot hallunk a kerekek felől. Ilyen esetekben mindenképpen forduljunk szakszervizhez és végeztessük el a futómű beállítását!

Látványos lesz a javulás

A futómű szakszerű beállítása után a fenti jelek, hanghatások, az alulkormányozottság és a menet közbeni oldalra húzás megszűnik. Az autó stabilitása, kormányozhatósága, teljesítménye pedig érezhetően javul, ezáltal nemcsak a vezetés élménye nő, de biztonságosabban is utazhatnak az autóban ülők. A beállításnak köszönhetően nő a gumiabroncsok élettartama, ami pedig megkíméli az autóst a nem várt, olykor igen magas költségektől.

Az ideális futómű beállításhoz nélkülözhetetlen tehát a pontos és szakszerű mérés, ami ráadásul nem is kerül sokba. A tökéletes eredményhez a lehető legpontosabb adatok és méréstechnológia szükséges. Ha a sok lehetőség közül a Corghi Remo Compact Due érintésmentes futóműállító berendezésre esik a választás, akkor nemcsak abban bízhat az autós, hogy kifogástalan futóművel hagyja el a műhelyt, hanem a későbbi beállításoknál is biztonságban tudhatja autóját. A Corghi berendezése ma még meglehetősen ritka Magyarországon, összesen kettő működik belőle hazánkban. Ha valaki keresné, a AKH Szervizeknél a Fogarasi úton megtalálja az egyiket. 

Vélemény, hozzászólás?