Ha nem jó a téli gumi, ugrik a forgalmi!

Nagy felháborodást keltett a nyáron egy felelőtlen autós, aki nemcsak, hogy téli gumival közlekedett az augusztusi hőségben, de még az is olyan állapotban volt, hogy az intézkedő járőrök azonnal elvették az autó forgalmiját.

Szigetvári rendőrök a 6-os úton igazoltatták a sofőrt, és mivel ránézésre borzasztó állapotban voltak a gumiabroncsai, a helyszínen meg is mérték a profilmélységet. A minimum 1,6 mm jogszabályi határt sem érte el a téli gumi barázdáinak a mélysége, ezért azonnal elvették a jármű forgalmi engedélyét.

A nem megfelelő gumiabronccsal való közlekedés balesetveszélyes, és nemcsak azért nem éri meg kockáztatni, mert jöhet a rendőr. Aki kritikusan kopott gumiabronccsal közlekedik az nemcsak a saját, hanem a közlekedésben résztvevők testi épségét is veszélyezteti.

A téli gumi profilmélységét minden esetben a megfelelő indikátornál, az úgynevezett TWI jelnél kell megmérni. Ha ezen a ponton 1,6 mm alatti értéket mérünk, akkor azonnal le kell cserélni a téli gumit!

A gyakorlatban azonban ez az 1,6 mm (amit a KRESZ minimumként határoz meg) egy rendkívül alacsony érték, a szakemberek javaslatai alapján maximum 3-4 mm-ig koptassuk a téli gumiabroncsokat, ha biztonságosan akarunk közlekedni.

Vélemény, hozzászólás?