Hasznos és okos autós kütyük

Amikor az azonos kategóriájú autómodellek között külsőre és technikailag is egyre inkább elmosódnak a különbségek, a kiegészítő funkciók mind nagyobb jelentőséget kapnak. Az okosautók világában azonban régebbi típusú gépkocsinkat is „intelligensebbé” tehetjük néhány kütyüvel. 

Navigáció és kamera egyben 

A mobiltelefonok térhódításával erősen visszaesett a hagyományos navigációs készülékek piaca, így újabb funkciókkal teszik vonzóbbá az eszközöket a fejlesztők. Egyrészt a navigáció során hatékonyabban dolgozzák fel az új készülékek a rádiók által sugárzott forgalmi információt, másrészt a térképek könnyebben frissíthetők rajtuk, harmadrészt mozgásérzékelős menetrögzítő kameraként is funkcionálhatnak, és pluszban most már a tolatókamera képét is képesek megjeleníteni. 

Okos kormányvédő

A Radiomize névre keresztelt kormányborítás okostelefonokkal párosítható össze, és lehetővé teszi, hogy egy érintőfelület segítségével teljes körűen vezéreljük mobilkészülékünket, figyelmünket az úton és a forgalmi helyzeteken tartva. Navigáció, üzenet- és hírolvasás, zenelejátszás, telefonhívások, elalvásérzékelő, figyelmeztetés a sebességtúllépésre – ez mind könnyedén megvalósítható ezzel a különleges kormányvédővel. 

FM-transzmitter

Ha nem a legmodernebb infotainment rendszer szórakoztat minket az autónkban, akkor hasznos kiegészítő lehet egy intelligens FM-transzmitter. Ez az eszköz összeköthető az okostelefonunkkal vagy a hordozható zenelejátszónkkal, majd beállítható rajta egy FM-frekvencia, amelyet az autórádiónk ugyanúgy vesz, mint egy normál rádióadót. Így akár webrádiók százai közül választhatunk menet közben, sőt a készülék telefonkihangosítóként is funkcionál, és töltéshez is kínál USB-kimenetet. 

Univerzális töltőkábel

Egyre több mobileszközt használunk, így menet közben is jól jön a töltési lehetőség. Ahány családtag, gyakran annyiféle készülékről van szó, így a csatlakozók is sokfélék lehetnek. Az univerzális töltőkábel a legnagyobb márkák termékeit gond nélkül táplálja, és mindezt egy forrásból, azaz nem okoz bonyodalmat a kábelerdő sem. 

Mobil autódiagnosztika

Két évtizede egyeztek meg az autógyártók abban, hogy egységesítik a diagnosztikai csatlakozót, amelyen keresztül a fedélzeti elektronika kommunikálni képes az arra alkalmas perifériával: ez az OBD2-csatlakozó.  Az utóbbi néhány évben pedig megjelentek az autótulajdonosok által OBD2-re dugható apró mobileszközök, így már nem csak a márkaszervizek kiváltsága a kódolvasás.

Kilométeradatok, hibakódok korábbi törlése, menetdinamikai infók, bizonyos hibaüzenetek, teljesítmény, fogyasztás és még sok érdekesség követhető nyomon a diagnosztikai eszközzel párosított mobiltelefonon. Céges flották esetében a sofőrök monitorozására is alkalmas lehet egy ilyen kiegészítő. Sőt elképzelhető, hogy a közeljövőben a biztosítók is kötelezővé teszik az ügyfeleik részére a káresemények pontosabb feltérképezése érdekében. 

Utólag beépíthető TPMS

Lapos abroncsokkal romlik az autó úttartása, gyorsabban használódnak el a gumik, és a fogyasztás is megnő. Ugyanígy nehézséget jelenthet, ha csak egy-egy keréknél nem stimmel az ajánlott érték. Ha autónkat nem szerelték fel a gyárban úgynevezett keréknyomás-figyelő rendszerrel (TPMS), akkor is létezik megoldás a folyamatos fedélzeti monitorozásra.

Az utólagos beszerelés technikája ugyanaz, mint a normál szenzoré, csupán annyi a különbség, hogy a kibocsájtott jelet nem az autó komputere, hanem a telefonod veszi, illetve a szetthez tartozó belső egység. Így menet közben végig láthatod a guminyomás pontos értékét. 

Vélemény, hozzászólás?