ADAC nyári gumi teszt 2020: felért a nagyokhoz a Nexen

Az ADAC német és az ÖAMTC osztrák autóklubok, partnereikkel közösen idén is elvégezték szokásos nyári autógumi tesztjüket, amelynek során első alkalommal szabadidőautó-abroncsokat is vizsgáltak. A teszteken csupán egy-egy garnitúra bukott el, a 18-colos kategóriában pedig váratlanul jól szerepelt a Nexen.

A német és osztrák autóklubok 2020-ban is megtartották a szakma és a vásárlók számára is irányadó nyári autógumi-tesztjüket, amely érdekes eredménnyel zárult. A tesztek során összesen 28 garnitúrát vizsgált az ADAC és az ÖAMTC aszerint, hogy miként teljesítenek száraz és nedves útviszonyok között, hogyan befolyásolják az autó fogyasztását, mennyire kopnak és a használat során milyen hanghatások léptek fel.

SUV-abroncsokat is vizsgáltak a nyári gumi teszten

Érdekesség, hogy idén először vizsgálták a 18 colos pántátmérőjű abroncsokat is a személyautó kategóriában, mégpedig azért, mert ez a méret egyre inkább terjed a kompakt modelleknél is. Az idei teszteken vizsgálták a 235/55 R17-es méretű szabadidőautó-abroncsokat is, mivel ilyeneket egyre több egyterű modellnél is használnak. A vizsgálatok azt mutatták ki, hogy ebben a kategóriában sokkal jobb eredmények születtek, mint a tavaly tesztelt 215/65 R16 C-s kisteherautó-gumiknál, így az R17-es abroncsok reális alternatívát jelenthetnek.

Nedves úton a Kumho nyári gumija is nyerő

A 235/55 R17-es szabadidőautó-méretben összesítésben négy gyártó garnitúrája kapott jó minősítést, azaz teljesített jól nedves és száraz körülmények között, valamint a fogyasztás és a kopás tekintetében is jól vizsgázott. Az ADAC nyárigumi tesztjén az abszolút győztes a Michelin Primacy 4-es lett, második a Bridgestone Turanza T005, harmadik pedig a Maxxis Premitra 5.

A kategóriában vizsgált gumiabroncsok közül egyedül a Laufenn kapott rossz minősítést, leginkább a nedves körülmények között mutatott gyenge teljesítmény miatt. Érdekesség, hogy nedves útviszonyok mellett az abszolút győztes Michelin Primacy 4-el azonos értéket ért el a Kumho Ecsta HS51-es garnitúrája, így ebben a kategóriában holtversenyben az első helyen végzett.

Ha a fogyasztás számít, akkor Nexen, Falken, Kumho

A személyautó kategóriában a 225/40 R18-as méret a legnépszerűbb méretkategóriák közé tartozik, ezért szerepelt idén az ADAC és az ÖAMTC közös nyárigumi tesztjében. A vizsgálatok során ebben a kategóriában is négy garnitúra kapott jó összesített minősítést, sorrendben a Continental PremiumContact 6, a Michelin Pilot Sport 4, a Goodyear Eagle F1 Asym 5 és a Maxxis Victra Sport 5 z.

A legrosszabb értékelést a Rotalla Setulla S-Pace RU 01 szerezte meg. A jó minősítésről ugyan hajszállal lemaradt, de az előkelő ötödik helyen végzett a Nexen NFera Sport garnitúrája, amely a részeredményeket tekintve a fogyasztás kategóriában bizonyult jobbnak a legtöbb vetélytársnál. Az ismert márkák közül a Falken és a Kumho szintén a fogyasztásban, a Toyo pedig a száraz útfelületen való tapadásban bizonyult az átlagnál jobbnak.

Vélemény, hozzászólás?