A defektjavító készlet használata lépésről-lépésre

A gumiabroncsokat ért egyik leggyakoribb meghibásodás a defekt. A futófelületben keletkezett szerkezeti sérülést idegen tárgy vagy külső erőbehatás okozza. A csökkent guminyomás eredményeképpen az abroncs használhatatlanná válhat rövid időn belül. A kellemetlen és veszélyes abroncs sérülés javítására számos módszer létezik: defektjavító készlet, pótkerék, defekttűrő gumi. Cikkünk témája a defektjavító készlet használata, amely egyszerű és gyorsan elsajátítható. Továbbá bemutatjuk az elérhető alternatív defektjavítási módszereket.

Defektjavító készlet, pótkerék vagy defekttűrő gumi: mit válasszak?

1. Defektjavító készlet

A defektjavító készlet a kisebb méretű abroncsot ért sérülések átmeneti korrigálására használt autófelszerelés. Használata egyszerű és gyorsan elsajátítható. Nem pótolja a gumicserét, azonban olyan esetekben, amikor nem áll rendelkezésre pótkerék, hasznos megoldást jelenthet a defekt kezelésére.

Defektjavító készlet előnyei:

  • Gyors és azonnali megoldást jelent a defekt kezelésére.
  • Használata egyszerű és az instrukciók elolvasásával gyorsan elsajátítható.
  • A defektjavító készlet ára kedvező és a legtöbb autós üzletben megvásárolható.
  • Biztonságos átmeneti megoldást jelent kisebb abroncs sérülések esetén.

Defektjavító készlet hátrányai:

  • Hátránya, hogy nagyméretű szakadásos gumi sérüléseknél, illetve az oldalfalat ért szerkezeti sérüléseknél nem használható.
  • A defektjavító használatát követően csökkentett sebességgel közlekedhet. A maximális megengedett sebesség minden esetben szerepel a készlet termékleírásában. Sokszor figyelmeztető matrica is található a felszerelésben.
  • Nem csupán a sebesség, de a maximálisan megtehető távolság is korlátozott. Általában a legnagyobb távolság, amelyet a defektjavítást követően megtehet egy autó, 200 kilométer.
  • Több defektjavító készlet erős, irritáló vegyszer szagú.
  • A defektjavító készlet használatát követően minden esetben cserélni szükséges a gumikat, és a TPMS szenzort is.

2. Pótkerék (kerékcsere)

Szakadás található a futófelületen? Oldalfali sérülés érte a kereket? Ilyenkor kizárólag a pótkerék segíthet.

Kerékcsere előnyei:

  • Biztonságos megoldást jelent akármilyen kerék sérülés esetén.
  • Pótkerék használatával teljesnormál menetsebességgel közlekedhet.
  • További előny, hogy a menettávolságot sem szükséges csökkenteni.

Kerékcsere hátrányai:

  • A kerékcsere időigényes feladat. Tapasztalt személyek számára is 30-60 perces feladat lehet.
  • A leállósávban megállni, a megfelelő óvintézkedések ellenére is veszélyes.
  • Egy megbeszélésre készül és elegáns ruhát visel? Akkor lehet, hogy érdemes inkább autómentőt hívni! A kerékcserét nem lehet megúszni tiszta ruhában!
  • Bár a kellő előkészületekkel akár egy laikus is képes szakszerűen elvégezni a pótkerék felhelyezését, de amennyiben nem ismeri a munkafolyamat lépéseit, kérje szakember segítségét.

3. Defekttűrő gumi

A defekttűrő gumi megerősített oldalfalú abroncs, gyakran nevezik önhordó oldalfalú guminak a kemény oldalfalak miatt. Segíthet abban, hogy gumi sérülés esetén a legközelebbi benzinkutat vagy gumiszervizt elérhesse.

Defekttűrő gumi előnyei:

  • A gumit ért sérülés következtében fellépő nyomáscsökkenés ellenére is üzemképes maradhat.
  • Csökkenti a durrdefekt kockázatát, így biztonságosabbá teszi a vezetést.

Defekttűrő gumi hátrányai:

  • A defekttűrő gumi általában 30%-kal drágább a hagyományos abroncsoknál.
  • Csak olyan autón használható, amely rendelkezik abroncsnyomás-ellenőrző rendszerrel (TPMS).
  • Mindössze 50-80 kilométer tehető meg sérült defekttűrő gumival.
  • Meghibásodott defekttűrő abroncsokkal általában max. 80 kilométer/óra sebességgel lehet közlekedni.
Defektjavító készlet használata

Defektjavító készlet használata

Most, hogy bemutattuk a defekt esetén rendelkezésre álló lehetőségeket, ideje a defektjavító készlet használatát részletezni.

Defektjavító készlet használata:

  1. Lépés: A defekt észlelését követően stabilizálja az autót, lassan húzódjon biztonságos megállóhelyre! Fokozatosan csökkentse az autó sebességét és hirtelen fékezés helyett válassza a gurulást!
  2. Lépés: Vegye fel fényvisszaverő mellényt, helyezze ki az elakadásjelző háromszögeket és gondoskodjon a biztonságos gumiszerelésről!
  3. Lépés: Amennyiben a defektjavító készlet használata mellett döntött, keresse meg a felszerelést az autóban! Olvassa el a termék használati útmutatóját és kövesse az abban leírtakat. A továbbiakban bemutatott lépések csupán tájékoztató jellegűek.
  4. Lépés: Amennyiben a futófelületen fúródott idegen test okozta a sérülést, akkor azt hagyja a gumiban!
  5. Lépés: Vegye le a defektjavító készleten található figyelmeztető matricát és helyezze a szélvédő alsó sarkába! Ez emlékezteti, hogy ne lépje át a legnagyobb megengedett sebességet.
  6. Lépés: Csatlakoztassa a kikapcsolt állapotú kompresszorhoz a töltő folyadékot! Ezt követően ne szerelje szét a palackot és a kompresszort, mert kifolyik a töltőfolyadék!
  7. Lépés: Távolítsa el a gumi porvédő sapkáját a szelepről, majd csatlakoztassa a tömlőt a levegőszelepre!
  8. Lépés: Indítsa be az autót és a kompresszort!
  9. Lépés: Fújja a kereket a szükséges ideig! A pontos időtartam szerepel a termék instrukciók között. Általában 5-10 percig szükséges a kompresszort bekapcsolva hagyni.
  10. Lépés: Kapcsolja ki a kompresszort és ellenőrizze a gumiabroncs nyomást! Amennyiben a guminyomás megfelelő, távolítsa el a kompresszort, csavarozza le a tömlőt és helyezze vissza a védő sapkát!
  11. Lépés: A termékleírásban szereplő maximális menettávolságot és sebesség korlátot betartva keresse fel a legközelebbi gumiszerviz állomást!

AKH szerviz hálózat: kiemelkedő szerviz szolgáltatás

Az alábbi térképes listából kiválaszthatja az Önhöz legközelebb eső AKH szervizt:

Az 1995-ben, családi vállalkozásként alapított Abroncs Kereskedőház Kft. (AKH) a magyar gumiabroncs piac értékesítési és szolgáltatási területén belül több kategóriában is piacvezető. Vállalatunk arra törekszik, hogy kiemelkedő szolgáltatást nyújtson a gépjármű javítási piacon is, így szervizpontjaink a gumiabroncs szolgáltatás mellett független autószervizként is működnek. Szakszerviz programunk a széles termékválaszték mellett a legmodernebb gépek biztosította technológiát, valamint a profi szakemberek tudását és elhivatottságát foglalja magába.

Válogasson kedvére nyári gumi kínálatunkból, szereltesse át országszerte több, mint 200 helyen.

Ne maradjon le újdonságainkról, akcióinkról, iratkozzon fel hírlevelünkre!Hírlevél feliratkozás