Erősített oldalfalú gumiabroncs: az XL gumi jelentése, előnyei és hátrányai

Az erősített oldalfalú gumiabroncs magasabb terhelési indexszel rendelkezik, így kiváló választás nagyobb tömegű járművekhez. Cikkünkben bemutatjuk az XL abroncsok legfontosabb tulajdonságait, előnyeit és lehetséges hátrányait! Továbbá eloszlatjuk a témában felmerülő leggyakoribb tévhiteket!

Mi az erősített gumiabroncs (XL gumi)?

A gumi jelöléseknek köszönhetően rengeteg mindent megtudhatunk az abroncsról. Például egy pillantással kideríthetjük a gyártót, méretet, profilarányt, szerkezet típusát, keréktárcsa-átmérőt, sebességi- és terhelési indexet, DOT számot és számos egyéb tulajdonságot.

A gumi oldalfalon található speciális jelölések között gyakran megtalálható az XL jelölés is, melyről sokan tévesen azt feltételezik, hogy hasonlóan a ruhákhoz, a gumik esetén is az angol “extra large”, vagyis extra nagy méretre utal. Valójában az XL rövidítés az úgynevezett erősített gumiabroncsokat jelöli.

További gyakori félreértés, hogy az erősített oldalfalú gumiabroncs extra védelmet jelent a kátyúkkal és külső erőbehatásokkal szemben. A valóságban az XL gumik nem nyújtanak fokozott védelmet a padkákkal, kátyúkkal és egyéb veszélyekkel szemben. Amennyiben az átlagosnál ellenállóbb gumikat keres, válassza a peremvédős abroncsokat!

Most, hogy eloszlattuk a leggyakoribb tévhiteket, lássuk, mi is valójában az XL gumi!

Az erősített oldalfalú gumiabroncs olyan speciális kialakítású abroncs, amely egyedülálló anyagösszetételének és szerkezeti kialakításának köszönhetően az átlagosnál jelentősen nagyobb teherbírással rendelkezik rendelkezik. Ennek következtében terhelési indexe magasabb, mint az átlagos abroncsoké. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy magasabb tömegű járművek és nehéz szállítmány esetén is képes megfelelő teljesítményt nyújtani. Egyes abroncsokon az XL helyett “reinforced” (megerősített) vagy “RE” jelölés olvasható.

Melyek az erősített oldalfalú gumi legfontosabb előnyei?

Az erősített oldalfalú gumi számtalan előnnyel szolgálhat, bizonyos autók esetén pedig az egyetlen gyártó által javasolt opciót jelentik, eltérni attól nem lehet. A következőben bemutatjuk, milyen érvek szólnak az XL gumi mellett!

Magasabb terhelhetőség

Ahogy az korábbi cikkünkben részletesen bemutattuk, a terhelési index (LI index, loading index) egy olyan numerikus jelzés, mely az abroncsok maximális terhelhetőségét jelöli. Értelemszerűen minél magasabb az LI index, annál több lehet az autó teljes tömegének, az utasok és szállítmány össztömegének összege. Az erősített oldalfalú gumiabroncs legfontosabb érve a magasabb terhelési index. 

Tartósság nagyobb sebesség- és tömeg esetén

Szívesen növelné az abroncsok élettartamát? Amennyiben az átlagot meghaladó terhelésnek és sebességnek teszi ki a gumikat, a futófelület idejekorán amortizálódhat. A lecsökkent gumi profilmélység pedig nem csupán a korai gumicserét teszi szükségessé, de akár csökkentheti a közlekedésbiztonságot is. Szerencsére az erősített oldalfalú gumiabroncs, egyedi anyagösszetételének és szerkezetének köszönhetően, megfelelő gondoskodás mellett, képes hosszabb távon biztosítani a kifogástalan állapotot.

Kiváló tapadás és irányíthatóság

Amennyiben normál abroncsokat használ egy nagy tömegű gépjárművön, elfordulhat, hogy jelentősen csökken a guminyomás. Ez befolyásolhatja az abroncs teljesítményét, tapadását és irányíthatóságát. Az erősített oldalfalú gumiabroncs képes megőrizni az ideális nyomást nagy terhelés mellett is, így crossover, SUV, dobozos furgonok és kis áruszállítók esetén kiváló választás lehet.

Gyártói előírásoknak megfelelő magas tömegű autók esetén

Számtalan autótípus esetén gyártói előírás az erősített oldalfalú gumiabroncsok használata, hiszen kizárólag a magas terhelési indexű gumi képes a kívánt teljesítményt biztosítani. Amennyiben bizonytalan abban, milyen abroncsot érdemes autóján használni, próbálja ki autótípus szerinti gumi keresőnket. Nem járt sikerrel? Forduljon bátran szakértő csapatunkhoz, akik készséggel segítenek! 

Az erősített oldalfalú gumiabroncs magasabb terhelési indexszel rendelkezik.

Gyakori kérdések és válaszok

Kinek ajánlott az erősített oldalfalú abroncs?

Az erősített oldalfalú abroncs olyan autósoknak ajánlott, akik az átlagot meghaladó tömegű autót vezetnek vagy nehéz szállítmányt szállítanak. Ilyen esetekben indokolt lehet a magasabb terhelési indexű XL gumikat választani feltéve, hogy az autó gyári méretében elérhető.

Melyek az XL gumi hátrányai?

A fenti előnyök mellett érdemes számításba venni az XL gumi hátrányait is, melyek a következők:

  • Az erősített oldalfalú gumiabroncsok magasabb menetzajjal működnek, akár 1 decibellel hangosabbak is lehetnek menet közben, mint a normál gumik.
  • Az XL abroncs általában alacsonyabb komfortszintű utazást tesz lehetővé.
  • Az XL gumik általában 10-20%-kal drágábbak, mint a normál abroncsok.
  • Mivel az XL gumi üzemanyag-hatékonysága általában alacsonyabb, mint a normális gumiké, így növelheti a fogyasztást.

Mit takar a reinforced és XL gumi jelölés?

A reinforced és XL gumi jelölés az erősített oldalfalú gumiabroncsokon szerepel. Azt jelölik, hogy a gumi speciális anyagból, egyedi szerkezettel készült, így magasabb a terhelhetősége.

Válogasson kedvére téli gumi kínálatunkból, szereltesse át több, mint 150 ponton országos Gumi Pont Szerviz hálózatunkban.

Ne maradjon le újdonságainkról, akcióinkról, iratkozzon fel hírlevelünkre!