Ha a csomagtér már nem elég

Nyaralás, síelés – mindkettőre együtt kerekedik fel a család, az átlagosnál jelentősen több poggyásszal. Már csak a mennyiség miatt sem fér be minden a csomagtartóba, de vannak darabok – például a síléc –, amelyek a méretük miatt sem. A megoldás egy tetőbox felszerelése lehet. 

Egy tetőbox bevizsgálása során ellenőrzik a rögzítési pontok erősségét, kialakítását, illetve magukat a rögzítéshez használandó alkatrészeket. Vizsgálják továbbá az egész egység formáját légellenállás szempontjából, külön a box alsó- és felső részének (héjának) merevségét és a zárakat.

Ha minden részlet a vonatkozó mérési standardoknak megfelelően teljesít, akkor kaphat egy ilyen eszköz minőségi tanúsítványt. Egyszerűnek tűnő szerkezet egy tetőbox, mégis kiemelten fontos a minőségi darab választása, mert a használata így lesz hosszabb távon is biztonságos, problémamentes

A benne lévő holmi nincs kitéve az időjárásnak és fosztogatásnak, csak minimális mértékben rontja a kocsi aerodinamikáját, és ezáltal a fogyasztását. További előnye, hogy sokkal kevésbé kényes, mint az utastér kárpitja, bármilyen kosz, nedvesség, folt könnyen kitörölhető, kimosható a tetőboxból.

Ám gondolni kell arra, hogy mivel az új kiegészítő az autó részévé válik, megfelelő műszaki és biztonsági színvonalat kell képviselnie. Ütközéskor például nem szakadhat le és repülhet el, további sérüléseket, károkat okozva. Ezért csak megbízható gyártótól származó, minőségi és megfelelőségi teszten átment és ezt tanúsító bizonyítvánnyal (például TÜV típusbizonyítvány) ellátott típust ajánlatos alkalmazni.  

Bizonyos mértékig mind egy kaptafára való: áramvonalas műanyag doboz, amely univerzális adapterekkel bármilyen tetősínre vagy tetőcsomagtartó-alapra felszerelhető és zárható. Van, amelyiket mindkét oldal felé nyitni lehet. Többféle méretben állnak rendelkezésre, a nagyobbakba (némelyik megközelíti a 700 literes térfogatot, ami eléri sok autó poggyásztartójának méretét) az átlagosnál hosszabb sporteszköz, babakocsi vagy több útitáska is elfér.

Számít a doboz formája, belső kialakítása is: nem mindegyikbe lehet sílécet, hódeszkát tenni – minden síbox tetőbox, de nem minden tetőbox síbox! Persze van itt egy dilemma: minél kisebb az autó, annál nagyobb tetőbox kellhet, amely már jócskán feljebb viszi a súlypontot, nagy felületet ad az oldalszélnek, hátrányosan befolyásolhatja a stabilitást. Arra is ügyeljünk, hogy az ötajtósok és kombik hátsó ajtajának teljes felnyitását nem akadályozza-e a plusz elem. Jó kompromisszumot kell találni. 

Miként az anyagiakkal is. A tetőboxok ára, mérettől és márkától függően, elég széles határok között mozog, kapható már 30 ezer forint körül, de a négyszereséért is. Nem mindegy, hogy az árban benne van-e a felszerelés díja, vagy sem. Számít a dizájn és a szín, de fontosabb a masszív kivitel és a minőségi hatás. Nyilván a  lehető legjobbat szeretné mindenki, de aligha éri meg ilyet vásárolni, ha csak ritkán van rá szükség, egyébként a tárolóban porosodik, illetve könnyedén el sem helyezhető, ha valakinek nincs garázsa. 

Megfontolást érdemel, hogy vásároljunk egyet vagy béreljünk. Igaz, az utóbbi jár némi hercehurcával az utazás előtt és után, de a vételárhoz képest jelentéktelen összegbe kerül, és a bérbeadó cégnél szakszerűen fel is szerelik. A bérlet tarthat egyetlen napig vagy hosszabb ideig, és van olyan cég, amely házhoz is viszi, és ott szereli fel a tetődobozt. Ezután már csak be kell pakolni és útnak indulni – sosem elfeledkezve arról, hogy magasabb lett a kocsi, nem biztos, hogy befér egy mélygarázsba vagy az otthoniba.  

Vélemény, hozzászólás?