Hogyan előzzük meg a kulcs nélküli autólopást?

Az autólopások gyakorisága a nyolcvanas–kilencvenes évekhez képest szerencsére egyre csökken. Sovány vigasz persze ez annak, aki egy reggelen mégis csak hűlt helyét találja a gépkocsijának.

Mivel a tolvajok a digitális technikát bevetve manapság a kulcs nélküli autónyitó és indítórendszerrel felszerelt autókat is könnyedén elkötik, elmondjuk, milyen lépéseket tehetünk gép kocsink biztonságáért.

Hogyan zajlik a kulcs nélküli kocsilopás?

A folyamat viszonylag egyszerű. Szükség van hozzá egy átjátszó jelerősítőre és egy jeladóvevőre, amelyeket az internet sötét bugyraiban lehet beszerezni. A rablók kifigyelik, melyik ház előtt parkol márkás autó, majd egyikük a kocsi mellé áll a jeladóval, míg a másik a jelerősítővel a kezében körbejárja a házat. Ha a kocsikulcs elég közel van a ház homlokzati falához, az erősítő veszi a jelet, felerősíti azt, majd továbbítja a bűntársnál lévő jeladónak.

A jeladó ezek után gyakorlatilag kulcsként fog működni, így az autó tolvajok gond nélkül kinyitják a kocsit, beülnek, és elhajtanak. Mindezt akár 60 másodperc alatt elvégezhetik szinte teljes csendben, és mivel biztonsági meg fontolásokból a motor nem áll le, ha távol kerül a kulcstól, ilyenkor már alig tehetünk valamit, hogy megakadályozzuk a lopást.

Többfrontos védelem

  • A kulcsot, épületen belül, az ajtóktól és ablakoktól a lehető legtávolabb kell elhelyezni. Ezzel minimálisra csökkenthető annak az esélye, hogy a tolvaj rátalál a kulcs jelére, és felerősíti azt, emellett általában is hasznos szokás a kulcsot biztonságba helyezni, hiszen így egy esetleges besurranó tolvaj sem kaphatja fel csak úgy egyszerűen. Egy fémdobozban tartott kulcs pedig tökéletesen blokkolja a jelet.
  • Érdemes ellenőrizni, kikapcsolható-e a kulcs jeladója, hiszen némelyiket ellátták ezzel a funkcióval – habár nem mindig nyilvánvaló, mi ennek a módja –, esetleg kétszer kell megnyomni valamelyik gombot, vagy valamilyen kombináció szükséges hozzá. A használati útmutató alapján tájékozódhatunk erről, illetve informálódhatunk az autókereskedőtől.
  • Dupla biztosítékként beszerezhetünk olyan, nem gyári tartozéknak számító biztonsági eszközöket is, mint a pajzsvédelem, a kormányzár, a behajtóra felszerelhető parkolóoszlop vagy a lopásgátló kerék bilincs. Még ha a tolvajok be is jutnak a kocsiba, és beindítják a motort, ezeknek köszönhetően nem tudnak elhajtani – ezen a ponton a többségük inkább annyiban hagyja a dolgot. Érdemes megfontolni egy Faraday Bag beszerzését is, amelyben a kocsikulcsunkat tarthatjuk. Ezek a zsebek jelblokkoló anyagot tartalmaznak, megakadályozva, hogy a kulcs „elárulja” a kódot illetékteleneknek.
  • És végül: a nyomkövetővel felszerelt gépjárművek 96%-a megkerül, ha ellopják. Az ilyen technológiával nem felszerelt autók esetében ez az arány azonban 50 százaléknál is alacsonyabb.

borítókép: TheDigitalWay képe a Pixabay -en.

Vélemény, hozzászólás?