Téli gumi jelölése: mit jelent az M+S és 3PMSDF?

Vessen egy gyors pillantást a gumiabroncs oldalfalára és azt fogja gondolni, hogy egyiptomi hieroglifákat néz. Valójában a gumiabroncs jelölések számos fontos információt elárulhatnak, mint például a gyártó, méret, profilarány, szerkezet, keréktárcsa-átmérő, terhelési és sebességindex, DOT szám vagy éppen a javasolt használat idő. A téli gumi jelölése sok eltérő formát ölthet. Ilyen lehet például az M+S és 3PMSDF is. Tudja meg mi a különbség pontosan!

Miért fontos, hogy a fagyos hónapokban téli abroncs legyen az autón?

Mielőtt bemutatnánk a leggyakrabban használt téli gumiabroncs jelöléseket, érdemes röviden áttekinteni miért fontos, hogy a hideg hónapokban az évszaknak megfelelő gumi legyen az autón. Következzenek a legfontosabb előnyök!

Minimalizálja a kisodródás és csúszás kockázatát

A téli gumik futófelületének lamellázottsága és a lágyabb gumikeverék kivételesen jó tapadást biztosít. Ezzel jelentősen redukálható a csúszás és kisodródás veszélye.

Jobb tapadás jégfedte útfelületen is

A téli gumi kiváló tapadást biztosít a csúszós, jeges utakon is különleges anyagösszetételének és lamellázottságának köszönhetően. A hideg időre optimalizált abroncsok akár 7 °C időben is rugalmasak maradnak, így a hidegben sem válnak merevvé. A tapadást tovább fokozza a rendszerint 4 millimétert meghaladó gumiprofilmélység.

Csökkenthető a féktáv

A tapasztalt autósok jól tudják, hogy a téli jeges, latyakos és csúszós utakon szinte lehetetlen megállni. Szerencsére a téli abroncsokkal kedvezőtlen körülmények között is képes garantálni a biztonságos megállást és csekély féktávot.

Kötelező sok szomszédos országban

Bár Magyarországon nem írja elő törvény a téli gumik vagy hólánc használatát, azonban a környező országok többségében súlyos büntetéseket vonhat maga után a téli gumi hiánya. Amennyiben tervez téli autós utazásokat, nem szabad megfeledkezni az évszaknak megfelelő abroncs beszerzéséről.

3PMSDF vs. M+S

A 3PMSDF (hegy és hópehely piktogram) és M+S jelölések gyakran megtalálhatóak a téli abroncsokon. De mi pontosan a különbség köztük? Íme!

3PMSDF (hegy és hópehely piktogrammal)

A 3PMSDF “3 peak mountain snowflake” vagyis három hegycsúcs és hópehely. Általában a személyautókhoz és könnyű tehergépjárművekhez tervezett téli abroncsok oldalfalain látható. A szimbólumot a Gumigyártók Szövetsége fejlesztette ki és azt jelenti, hogy az abroncsok kiváló tapadást biztosítanak havon és jégen súlyos téli körülmények között.

A 3PMSDF betűszó nem szerepel az abroncson, helyette hegy és hópehely piktogram található az oldalfalon, melyek egyszerűvé teszik a téli gumi azonosítását.

M+S

Ezzel szemben a MS, M/S, M&S vagy M+S jelölések a “mud and snow” vagyis sár és hó szavakat jelentik. Bár ezek az abroncsok hó és sártűrő tulajdonságúak, nem nyújtanak olyan szintű védelmet, mint a 3PMSDF gumik. Az M+S jelzéssel ellátott gumiabroncsok önmagukban nem jelentenek magasabb minőséget, bár mérsékelt téli körülmények között elfogadhatók.

A kizárólag M+S jelöléssel ellátott abroncsok négyévszakos használatra alkalmasak, azonban nem tekinthetőek téli guminak.

Így fest a téli gumi jelölése

A fentieket összegezve megállapíthatjuk, hogy:

  • a téli gumi oldalfalán megtalálható általában: 3PMSDF (hegy és hópehely piktogram) és M+S,
  • ezzel szemben a négyévszakos abroncson rendszerint kizárólag az M+S jelölés szerepel.

Menjen biztosra és böngésszen téli gumi kategóriánkban, így garantáltan az évszaknak megfelelő abroncsot vásárolhatja meg autójához!

Melyiket érdemes választani?

A 3PMSDF jelölésű (vagyis három hegycsúcs és hópehely jelzéssel) ellátott abroncsok egyértelműen jobb választást jelentenek azoknak az autósoknak, akik nagy teljesítményű autót vezetnek, nagy távokat tesznek meg télen, kedvelik a sportos közlekedést és maximális közlekedés biztonságra vágynak. Ezzel szemben a M+S jelölésű abroncsok megfelelő alternatívát jelentenek a városi területeken közlekedő, kevesebbet vezető autósok részére.

Gyakori kérdések és válaszok

Melyek a leggyakoribb téli gumiabroncs jelölések?

A “3PMSDF” kódsor, hópehely és hegy szimbólum jelentik a legtöbbet használt téli gumiabroncs jelöléseket.

Mi a 3PMSDF gumi jelentése?

A 3PMSDF gumi jelentése “3 peak mountain snowflake”, mely magyarul három hegycsúcs és hópehelyként fordítható. A téli gumik oldalfalán található jelölés, melyet a Gumigyártók Szövetsége fejlesztett ki.

Minden téli gumi jelölés rendelkezik hegy és hópehely piktogrammal?

Bár a hópehely és hegy a leggyakrabban használt téli gumi jelölések egyike, vannak olyan téli abroncsok, melyeken más jelölés látható.

Mit jelent a MS, M/S és M&S jelöltés?

Az MS, M/S és M&S rövidítések az elterjedtebb M+S alternatívái. Azt jelölik, hogy az abroncs hó és sártűrő, így négyévszakos használatra alkalmas.

Válogasson kedvére téli gumi kínálatunkból, szereltesse át több, mint 150 ponton országos Gumi Pont Szerviz hálózatunkban.

Ne maradjon le újdonságainkról, akcióinkról, iratkozzon fel hírlevelünkre!