Mi a teendő, ha az autóklíma nem fúj hideget?

A meleg időjárás közeledtével egyre fontosabb, hogy az autóklíma megfelelően működjön és képes legyen a kellemesen hideg hőmérsékletet fenntartani az utastérben. A kényelmi berendezés meghibásodása esetén valódi tortúrává válhat a nyári autózás. Cikkükben röviden ismertetjük a rendszer működését és bemutatjuk mi a teendő, ha az autóklíma nem fúj hideget!

Hogyan működik pontosan az autóklíma?

Mielőtt az autóklíma gyakori hibáiról és javítási lehetőségeiről szó esne, fontos, hogy röviden ismertessük a rendszer működését.

Az autóklíma működése lépésről-lépésre:

  1. Az autóklíma egy hermetikusan zárt rendszer, amelyben hűtőközeg található. Ez régebbi autók esetén az úgynevezett R134A anyag, míg újabb modelleknél másfajta gázokat használnak.
  2. A hűtőközeget egy klímakompresszor keringeti a rendszeren belül.
  3. A kompresszor összesűríti a hűtőközeget, így megemelkedik a nyomása és hőmérséklete.
  4. A gáz továbbhalad a zárt rendszerben és eljut a kondenzátorig, ahol a beáramló menetszél lehűti, így cseppfolyóssá válik.
  5. A folyékony állagú hűtőközeg keresztülmegy a szárítószűrőn, ahol kiszűri a szennyeződéseket és párátlanít.
  6. Majd a hűtőközeg keresztülmegy az expanziós szelepen (más néven táguló szelep), ahol megnő térfogata, így jelentősen lehűl.
  7. Ezt követően a párologtatón keresztül haladó hideg hűtőközeg felveszi az utastérben található levegő hőmérsékletét és csökkenti a levegő páratartalmát.
  8. Ennek hatására az utastérben található levegő lehűl a kívánt hőmérsékletre és szárazabb lesz.
  9. Végül pedig indul elölről az egész folyamat.

Ahogy a fenti felsorolás mutatja, az autóklíma működése egy nagyon összetett folyamat. Számos oka lehet annak, hogy az autóklíma nem fúj hideget. A következő bekezdésben ezeket a lehetséges műszaki hibákat vesszük górcső alá.

Az autóklíma nem hűt: mi okozza a problémát?

Vezetés közben azt tapasztalja, hogy az autóklíma nem hűt? Számos probléma állhat a jelenség hátterében. Következzenek a leggyakoribbak!

Kondenzátor hiba

Amennyiben meghibásodott a kondenzátor, képtelen a hűtőközeg cseppfolyós állagúvá transzformálni. Ilyenkor a hűtőközeg nem tud megfelelően továbbhaladni a rendszerben és a gépjármű klímaberendezése enyhén vagy egyáltalán nem hűt. A probléma orvoslása kizárólag profi szervizben lehetséges, otthoni körülmények között nem megoldható.

Eltömődött pollenszűrő

Ritkábban, de előfordulhat, hogy az utastéri pollenszűrő apró szennyeződések (például pollen vagy por) hatására olyan mértékben eltömődnek, hogy a hideg levegő képtelen keresztüljutni. Ilyen helyzetben a utastérszűrő csere jelent megoldást, melyet érdemes profikra bízni a legjobb eredmény érdekében. Illetve, javasoljuk, hogy ne feledkezzen meg a rendszeres autóklíma tisztításról sem. 

Amortizálódott klímakompresszor

A kompresszor a rendszer egyik legfontosabb eleme, hiszen ez felelős a hűtőközeg keringetéséért. A meghibásodás gyakori előjele a gyengülő légáramlás és csökkenő hűtőhatás. Majd egy ponton túl, amikor a kompresszor végképp üzemképtelenné válik, az autóklíma nem hűt már kicsit sem. A kompresszorcsere költséges hiba, amelyet kizárólag profi szakemberek végezhetnek el.

Hűtőközeg szivárgás

Olajmaradványokat talált a klímacsöveknél és sziszeg a hűtőrendszer? Ki-be kapcsol a klíma? Netán kattog, amikor bekapcsolja a hűtést? Ezek a jelek mind a hűtőközeg szivárgásra utalhatnak, amelyet nem old meg a töltés sem! A tömítéshez és újratöltéshez kérje autószerelő szakember segítségét.

Alacsony szintű hűtőközeg

Normál használat mellett is éves szinten 5-10% mértékű a gázszökés, így nem meglepő, hogy időnként szükséges újratölteni a klímarendszerben található gázt. A szakemberek a hűtőközeg egészét eltávolítják javításkor a legjobb hatásfok elérése érdekében.

Mit tegyek, ha az autóklíma nem fúj hideget?

Amennyiben az autóklíma nem fúj hideget, nagyon valószínű, hogy a fenti meghibásodások egyikéről lehet szó. Azonban mielőtt időpontot foglalna az autószerelőnél, érdemes lehet az alábbi lépéseken végigmenni:

  • Bár triviálisnak tűnhet, de ellenőrizze, hogy valóban bekapcsolta és a megfelelő fokozatra állította a légkondicionálót!
  • Ellenőrizze, hogy a kondenzátoron nincs a légáramlást gátló szennyeződés! Ilyen lehet például nagy mennyiségű rovartetem, falevél vagy akár száradt sár is!
  • Győződjön meg arról, hogy a légáramlást szabályozó rácsok vagy egyéb rendszer nem akadályozza a hűtést!

A fenti megoldások nem segítettek? Ahhoz, hogy a pontos műszaki hibát diagnosztizálják és az autóklímát megjavítsák, mindenképpen szükség lesz profi autószerelőre. Az AKH szervizekben tapasztalt és a klímaszerelésben jártas szerelők állnak rendelkezésére.

Válogasson kedvére nyári gumi kínálatunkból, szereltesse át több, mint 150 ponton országos szervizhálózatunkban.

Ne maradjon le újdonságainkról, akcióinkról, iratkozzon fel hírlevelünkre!