Gumi mintázatok: hogyan néz ki a nyári, a téli és a négyévszakos gumi?

A modern abroncsok felé számos elvárást támasztanak. Eltérő útviszonyok között is kiváló teljesítményt, biztonságos tapadást és alacsony menetzajt kell nyújtaniuk. Ebben a gumi mintázatok fontos szerepet játszanak. Cikkünkben bemutatjuk, hogy az abroncs felületén található barázdák, lamellák, bordák, árkok és csatornák miképpen befolyásolják a gumik teljesítményét! Az elméleti háttér ismertetésén túl, gyakorlati tippeket osztunk meg a tökéletes abroncs kiválasztásához.

Mi a jelentősége a gumi mintázatnak?

Az autósportok szerelmesei jól tudják, hogy a Forma-1 versenyeken száraz pályán teljesen sima futófelületű abroncsokat használnak. Mi lehet az oka annak, hogy a villámgyors versenyautók kerülik a mintás gumikat? A válasz egyszerű: száraz és sima útfelületen a nagyobb futófelület jelenti az ideális választást a magasabb tapadás miatt. Azonban a hétköznapi használat során olykor nedves, jeges, havas, saras és egyenetlen útfelületeken kell közlekedni. Ilyen esetekben a speciális minta javítja a teljesítményt és fokozza a biztonságot.

A gumi mintázatok hatással vannak a teljesítményre, a fogyasztásra, sőt még a biztonságra is. Így fontos, hogy ne csupán esztétikai megfontolás alapján válasszon abroncsot, hanem a funkcionalitás alapján is. Vajon, hogyan befolyásolják a teljesítményt a gumi mintázatok? Mutatjuk!

Az oldalirányú csatornák a vízelvezetésben játszanak kiemelt szerepet, ez segíthet a vízen csúszás kockázatának redukálásában.

A futófelületen található kis méretű bevágások, másnéven lamellák, a tapadást fokozzák. Menet közben szétnyílnak, ezzel jelentősen növelik a tapadási felületet. Téli gumikon gyakran látni ilyen mintázatot.

  • Az abroncs szélén található mély bordák az úttartást segítik kanyarodás közben.
  • A mély árkok és longitudinális bordák fokozzák a stabilitást, növelik az irányíthatóságot és csökkentik a csúszás veszélyét.
  • A sima felület kritikusan fontos a fék- és gyorsító erők transzferálásában és a tapadás biztosításában.
  • A csatornák és sima felületek arányát a gumi felhasználási módja szabja meg. A terepgumik esetén jellemző a nagyarányú (akár 50%) barázdáltság, míg az országúti közlekedésre szánt abroncsoknál jellemzőbb a nagyobb mértékű sima felület.

A gumi mintázatok legfontosabb típusai

A gumi mintázatok három kategóriába sorolhatóak kialakításuk alapján: szimmetrikus, aszimmetrikus és forgásirányos abroncs. A következőkben ezeket ismertetjük röviden.

Aszimmetrikus

Az aszimmetrikus profilú abroncsoknál a futófelület belső és külső része eltérő. Mivel a kanyarodás során eltérő erőhatást éri a két részt, így a magasabb stabilitás érdekében a következő kialakítást használják:

  • Külső rész: A gumi külső részén tapadást segítő blokkok találhatóak. Ez segíti az irányhatóságot az éles kanyarok során.
  • Belső rész: Az abroncs belső részén vízelvezető vájatok vannak, amelyek segítenek elkerülni az aquaplaning jelenséget. 

Figyelem: aszimmetrikus abroncsok felszerelésekor fokozottan kell figyelni a gumi pozícióra. A külső részen “outside” felirat található, míg a belső részen “inside” – ezeket nem szabad felcserélni!

Szimmetrikus

A szimmetrikus profilú gumikat leginkább városi közlekedésre használják. A gumi külső és belső részén identikus minta található. Kiemelt előny a magas irányhatóság, alacsony menetzaj, kedvező fogyasztás és tartósság. A szimmetrikus abroncsok általában gazdaságosabbak a magasabb teljesítményű termékeknél. A forgásirány ennél a guminál mindegy.

Forgásirányos

Kedveli a dinamikus stílusú vezetést? Nagy teljesítményű az autója és kedveli a sportos közlekedést? Akkor a V-mintás profil jelenti az ideális választást! A rövidebb fékutat, nagyobb irányíthatóságot és pontos manőverezhetőséget biztosító abroncs mintázat kiváló azoknak, akik rendszeresen közlekednek országúton. A V-minta segít az effektív vízelvezetésben, így jelentősen csökkenti a vízen csúszás kockázatát. Hátránya a magasabb ár mellett, a fokozott amortizáció. Nagyobb méretű V-mintás gumikon gyakran alakul ki fűrészfogas kopás, amely fokozott menetzajhoz vezet.

Miben térnek el a nyári és téli gumi mintázatok?

A gumi tervezés során minden esetben figyelembe veszik a jövőbeli felhasználási körülményket. A szezonális abroncsok esetén az anyaghasználatot, a gyártási eljárásokat és a gumi mintázatokat is az évszakra jellemző körülményekhez igazítják. Jól ismert tény, hogy a téli gumik magas szilika tartalmuk miatt az év hideg időszakában is puhábbak maradnak. Így képesek megőrizni rugalmasságukat a fagyos késő őszi és téli időszakban is. A nyári gumi puha anyaga pedig kedvezőbb a nyári időben forróvá váló útfelületeken. De vajon miben tér el a mintázatuk? Összefoglaltuk a legfontosabb különbségeket!

A legfontosabb különbségek a nyári és téli gumi mintázatok között:

  • A nyári abroncsokon rendszerint több a lapos felület, míg a téli gumikra jellemző a fokozott lameláltság.
  • A téli gumik profilmélysége általában mélyebb, ennek oka, hogy a hóval és jéggel borított útfelületeknek fokozott a csúszóssága.
  • Általában forgásirányos és aszimmetrikus kategóriába tartoznak a téli gumik, míg a nyári abroncsok között sok szimmetrikus profilú.
  • Jellemzően a téli abroncsokon sok az apró bevágás és borda. Ezek menet közben szétnyílnak, így növelik a tapadási felületet. Az így létrejött ún. kapaszkodóélek gátolják a kisodródást.

A négyévszakos abroncsok kombinálják a téli- és nyári gumira jellemző kialakítást. Egyedi mintázatuk lehetővé teszi a biztonságos közlekedést.

De vajon kinek jelent optimális megoldást az év egészében használható abroncs? Amennyiben a következő feltételeket igaznak találja magára, érdemes megfontolni a négyévszakos gumik beszerzését:

  • általában városban közlekedik,
  • nem lépi át a sebességkorlátot,
  • tartózkodik a dinamikus, sportos vezetéstől,
  • kerüli az extrém jeges és havas útfelületen történő közlekedést,
  • átlagos az éves menettávolsága.

Gumi mintázatok SUV járműveknél

Az utcai terepjárók (angolul: Sport Utility Vehicle, röviden: SUV) kiemelten népszerűvé váltak hazánkban. Az eredetileg sporttevékenységet folytató személyek számára kifejlesztett járműveket ma már széles körben használják városi közlekedésre. Mivel ezek a járművek négykerék meghajtásúak, így kizárólag négyesével cserélhetőek az abroncsok. A 4×4 gumi szettek mintázatán általában megfigyelhető a magasabb bordázottság. Ez lehetővé teszi a egyenlőtlen útfelületeken történő biztonságos közlekedést.

Érdemes keverni a gumi mintázatokat? Használható nyári gumi télen?

A szezonális gumik beszerzése és cseréje jelentős költségvonzattal járhat. Nem véletlen, hogy sokan igyekeznek nyári gumit használni télen és fordítva. Másik elterjed spórolási kísérlet a téli- és nyári abroncsok keverése. De vajon érdemes ezekkel a gyakorlatokkal élni a megtakarítás reményében?

A válasz nem és nem.

Szakértőink azt javasolják, hogy minden esetben az évszaknak megfelelő vagy négyévszakos abroncsot válasszon! Az eltérő gumi mintázatok keverése pedig nem csupán a teljesítményre, de akár a biztonságra is negatív hatást gyakorolhat.

Válogasson kedvére téli gumi kínálatunkból, szereltesse át országszerte több, mint 200 helyen.

Ne maradjon le újdonságainkról, akcióinkról, iratkozzon fel hírlevelünkre!Hírlevél feliratkozás