Gumiápolás: a kerék profi tisztítása és tárolása

A szakszerű gumiápolás segíthet bizonyos abroncs sérülések elkerülésében. Ha szeretné megelőzni a gumiabroncs repedéseket, akkor elkerülhetetlen a helyes gumiápolási rutin kialakítása. Cikkünkben bemutatjuk a legjobb abroncs tárolási és tisztítási tippeket!

A szakszerű gumiápolás előnyei

1. Amortizáció csökkentés

Szeretné megóvni a gumikat a korai öregedéstől és túlzott amortizációtól? Az elégtelen tisztítás és helytelen tárolás következtében a gumik megsérülhetnek, deformálódhatnak, használhatatlanná válhatnak és idő előtt cserére szorulhatnak. Csökkentse a gumi amortizációt a szakszerű gumiápolással!

2. Költségmegtakarítás és környezettudatosság

A fokozott amortizáció miatt rövidül a gumi termék élettartama. Ez nem csupán extra kiadásokhoz, de az ökológiai lábnyom növekedéséhez is vezet. A szakszerű gumiápolással csökkenthető a környezetre veszélyes hulladék generálás mértéke. A ​​Lengyelországban található Lublini Műszaki Egyetem 2019-es kutatása a gumiabroncsok környezeti terhelését vizsgálta. Az elemzésben a teljes termék életciklust vizsgálta, tehát figyelembe vette az:

  • alapanyagok előállítása,
  • gyártása,
  • használata és 
  • hulladék feldolgozása során keletkezett környezeti terhelést.

Több érdekes megállapítással szolgált a tudományos publikáció. Bár a környezeti hatások szignifikánsan csökkenthetőek a gumik javításával és újrahasznosításával, az amortizáció csökkentése kiemelten fontos.

3. Esztétikus megjelenés

A cikkünkben bemutatott gumiápolási módszerekkel megszabadulhat az abroncsokat és felniket elszínező szennyeződésektől. Sőt, az oldalfalakat ragyogóvá és ébenfeketévé varázsolhatja. A gyors, költséghatékony és egyszerű lépések valódi esztétikai tuningot jelentenek.

Gumiápolás legfontosabb elemei

1. Felni és gumi tisztítás

A gumiápolás alfája és omegája a felni és gumi tisztítás. Ahhoz, hogy a gumira került korrozív anyagok ne tehessenek kárt az abroncsban és a keréktárcsában, rendszeres tisztítás szükséges. A külső mosás mellett a gumicsere alkalmával a felnik belső része is alapos tisztítást igényel. A nehezen elérhető, zegzugos részen az útról felcsapódó por és szennyeződés mellett, a makacs fékpor is megtapad. Az éves gumicsere alkalmával kövesse az alábbi tippeket a tökéletes eredmény érdekében.

Felni és gumi tisztítás lépésről-lépésre:

  1. Helyezze tiszta felületre, fektetett helyzetbe a leszerelt kerekeket!
  2. Gondoskodjon védő kesztyű, maszk és szemüveg viseléséről! A maró hatású anyagok kizárólag megfelelő védőfelszereléssel alkalmazhatóak biztonságosan.
  3. Használjon szaküzletben vásárolható gumi- és felnitisztító készítményt! A érzékeny felni esetén válasszon PH semleges készítményt. Amennyiben nem áll rendelkezésre ilyen szer, válassza a gumi felületen is használható zsíroldó készítményeket!
  4. Felnitisztító kefe és ecset segítségével vigye fel a tisztítószert a felni apró réseibe is! A kerék belső részén érdemes szivacsot használni.
  5. Öblítse le vízzel a felnit!
  6. Szükség esetén ismételje meg a fenti lépéseket!

A fenti lépéseket követően használható gumiápoló készítmény is. Erről a cikk későbbi részében részletesen írunk.

2. Gumi tárolás

A gumiápolás másik fontos pontja a gumi tárolása. Míg a szakszerű gumiabroncs tárolás megóvhatja az abroncsokat a sérülésektől, a szuboptimális körülmények közötti tárolás jelentős károkat okozhat. Bizonytalan a gumi tárolás megfelelő lépései kapcsán? Mutatjuk, mire érdemes figyelni.

A gumi tárolás lépései:

  1. Tisztítsa meg a gumiabroncsokat és a felnit alaposan!
  2. Jelölje a gumiabroncs pozícióját levételkor!
  3. Válasszon megfelelő tárolási pozíciót!
  4. Pár havonta forgassa meg a felniről leszerelt gumikat!
  5. Ügyeljen a gumiabroncs tárolás megfelelő körülményeire!
  6. Az autón maradt a kerék? Növelje a guminyomást vagy bakkolja fel az autót!
  7. Visszaszerelés előtt ellenőrizze a gumiabroncs állapotát!

Nincs lehetősége a gumiabroncs tárolásra megfelelő körülmények között? Válassza a gumihotel szolgáltatást!

3.  Gumiápolás glicerinnel és szilikonnal

Kevés olyan megosztó kérdés van a gumiápolás témájában, mint a glicerin és szilikon használata. Bár több gyártó termékében megtalálható mindkét anyag, sok szakértő mégsem javasolja alkalmazásukat. A gumiápolás glicerinnel és szilikonnal segít a poros, kifakult abroncsok fekete színének visszanyerésében. A gyártói ígéretek szerint, hozzájárulhat a repedésekkel és UV-kárral szembeni védelemhez.

4. Gumiápoló spray, hab és olaj

A gumiápoló egyike a legnépszerűbb autós tisztítószereknek. A műszerfal ápolókhoz hasonlóan, a gumiápolók is másodpercek alatt látványos eredményhez vezetnek. Elérhető gumiápoló spray-, hab- és olaj formájában is. A készítmények hatékony védelmet nyújtanak az ibolyántúli sugárzással és korai öregedéssel szemben.

 Gumiápoló spray használata:

  1. Helyezze tiszta felületre, fektetett helyzetbe a leszerelt kerekeket!
  2. A felni tisztítást követően vigye fel a gumiápolót szivacs vagy mikroszálas kendő segítségével az abroncs oldalfalára!
  3. Körkörös mozdulatokkal fedje be az abroncs egész területét!
  4. A szilikonmentes termékek selyemfényű megjelenést kölcsönöznek a guminak!
  5. Az anyag lemosása nem szükséges!

5. Rendszeres műszaki vizsgálat

A gumiápolás lista végére érve muszáj szót ejteni a rendszeres műszaki vizsgálat fontosságáról. Sok szerkezeti hiba felismeréséhez speciális műszerek és szakértelem szükséges. Így bizonyos hibákat otthoni körülmények között szinte lehetetlen azonosítani. Az AKH műhelyek mindegyikében sok éves szakmai tapasztalattal rendelkező szakemberek dolgoznak, akik a szezonális gumicsere alkalmával alapos állapot felmérést végeznek. Ezen vizsgálatok során centrírozást és egyéb fontos vizsgálatokat hajtanak végre.

Válogasson kedvére téli gumi kínálatunkból, szereltesse át országszerte több, mint 200 helyen.

Ne maradjon le újdonságainkról, akcióinkról, iratkozzon fel hírlevelünkre!Hírlevél feliratkozás